torsdag 12 december 2013

I-land och U-land.

I- land är ett land som har bra ekonomi. alla som bor där har tillgång till vatten, sjukvård och utbildning. Ett i-land skyddar sig oftast mot naturkatastrofer. Dom bygger bättre hur och om något går sönder bygger dom upp det snabbare. Ett i-land har också bra larm system så dom varnar om det kommer något.

Ett U-land är ett land som är efter i utvecklingen och har inte bra sjukvård eller jobb. Dom har inte mycket vatten så dom har vatten brist och så kan man svälta i ett u-land. Om det blir vattenkatastrofer drabbas dom här länderna mycket mer. Många mer dör då.  Ett u-land har inte råd att bygga upp saker som går sönder. I u-länder är oftast alla fattiga. 
i-länder förbrukar man ca 400.700 liter vatten per dag. u-länder förbrukar ca 20-30 liter per dag.
Om ett land har bra med vatten har den höglevnadsstandard och då utvecklas landet så de kan bli ett i-land om det inte var det innan. Hög levnadsstandard konsumerar varor och förbrukar vatten utan att tänka på konsekvenserna. om Sverige ska hjälpa u-länder gör dom brunnar som man hämtar vatten i. Brist på vatten leder inte till utveckling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar